Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciájának története

A Széchenyi István Egyetem gépészmérnök hallgatóiban 2006 végén fogalmazódott meg a gondolat egy olyan rendezvény létrehozására, mely lehetőséget nyújtana egy közös fórumra, tapasztalatcserére.

A rendezvény célja, hogy az országban tanuló tehetséges, kreatív és a szakma iránt elhivatott gépészmérnök hallgatók számára biztosítsa a szakmai fejlődést, valamint a felsőoktatási intézmények és cégek közti kapcsolatok kiépítésének lehetőségét.
Ezt a kezdeményezést felkarolta a győri Practing Alapítvány, és a Hallgatói Önkormányzat Gépészmérnök Szakbizottságával közösen 2007. április 22-e és 25-e között megrendezésre került a Gépészmérnök Hallgatók I. Országos Konferenciája a Széchenyi István Egyetemen.

Szakmai tudásával hozzájárult a konferencia színvonalas megrendezéséhez Dr. Kardos Károly a Practing Alapítvány elnöke és Dr. Pintér József a Jedlik Ányos Gépész - Informatikai és Villamosmérnöki Intézet igazgatóhelyettese. A szervezést és a lebonyolítást a Gépészmérnök Hallgatói Szakbizottság végezte Pup Dániel gépészmérnök szakfelelős koordinálásával.

Az egyik fő célkitűzés az volt, hogy végzős, valamilyen kutatómunkában résztvevő, tudásközpontban tevékenykedő hallgatókat érjünk el. A konferenciára érkező diákok intézménytől függetlenül team-ekre osztva, workshop-ok keretein belül oldották meg azokat a szakmai feladatokat, ötletpályázatokat, amelyekkel a hallgatók kreativitását, mérnöki tudását is próbára tehettük, tehát ténylegesen a valós életből vett gyártási, gyártástechnológiai és tervezési feladatokkal szembesültek.

Az iparban elismert cégek - a Sapu Bt., a Borsodi Műhely Kft., a Jankovits Hidraulika Kft., a HNS Műszaki Fejlesztő Kft., valamint a Széchenyi István Egyetem Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpontja biztosította számukra a megoldásra váró szakmai problémákat. Az elért eredményeket a csapatoknak a találkozó utolsó napjára kellett kidolgozniuk, majd ezeket az egyetem oktatói és a résztvevő cégek képviselői előtt kellett prezentálniuk. Egyetemünk gépész tanszékeinek vezetőiből, oktatóiból, és a cégek képviselőiből alakuló zsűri a prezentációkat szakmai és megvalósíthatósági szempontból értékelte.

A pozitív visszajelzések alapján a rendezvény elérte a célját, sikerült egy új és merőben újszerű, remélhetőleg a Széchenyi István Egyetem hírnevét tovább öregbítő hagyományt elindítani.

 

Az alap célkitűzés az évek során változatlan maradt és idén már 12. alkalommal rendezi meg intézményünk a konferenciát, viszont rengeteg változáson esett át a rendezvény.

 

- 2012-ben a gépészmérnök hallgatókhoz csatlakoztak a mechatronikai mérnök hallgatók, így a rendezvény a Gépész- és Mechatronikai mérnök Hallgatók Országos Konferenciája (röviden GMHOK) nevet kapta.

- 2016-ban újabb szakkal bővült a konferencia az eddigi gépész- és mechatronikai mérnök hallgatók mellé becsatlakoztak a járműmérnöki képzésre járó hallgatók. A rendezvény továbbra is a Gépész- és Mechatronikai mérnök Hallgatók Országos Konferenciája nevet viselte.

- Ekkor már az iparban elsimert cégek kezdeti létszámához képest tíz, a környék életében meghatározó szerepet betöltő cég biztosított a résztvevőknek megoldásra váró problémákat.

- 2017-ben már öt határon túli felsőoktatási intézmény is csatlakozott a konferencia résztvevőihez. Ekkor változott a GMHOK rövidítés GSZNHK-ra, amely annyit tesz, hogy Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája.

 

Az elmúlt évek során úgy gondoljuk a rendezvény hű maradt célkitűzéséhez. Barátságok kötődtek különböző intézmények hallgatói között, amik talán a konferencia nélkül nem jöhettek volna létre. Nem csak barátságokról van szó, hanem ipari kapcsolatokról is, hiszen a rendezvény által létrejött egy olyan platform, ahol a szakma iránt elszánt hallgatók és a cégek napokon keresztül kapcsolatban állhatnak.

Végül de nem utolsó sorban egy időt álló hagyomány jött létre.

 

Ebben az évben 2018 április 8-a és április 11-e között kerül megrendezésre a rendezvény. Minden olyan felsőoktatási intézmény meghívást kapott melyen megtalálható a gépész- , mechatronikai- vagy járműmérnöki képzés. Természetesen a nemzetközi vonal is megmarad így a már tavaly is meghívott öt határon túli intézményt is felkerestük. Ezáltal várhatóan mint egy tizenöt intézmény képviselteti magát, hogy csapatokra bontva, legjobb tudásukat nyújtva oldják meg a számukra feladott problémát.

Ahogy eddig is, úgy most is számos az iparban elismert és a környék életét meghatározó cég vesz részt a konferencián és látja el feladatokkal a hallgatókat.

A kemény munka mellett nem árt a pihenés, így a résztvevők számára érdekes, kötetlen programokkal is készülünk, ahogy az az elmúlt években már megszokottá vált.

 

Öröm látni azt, hogy az évekkel ezelőtt útjára indított hagyományt nem hagyták veszni a Széchenyi István Egyetem hallgatói, hanem évről évre igyekeznek egy színvonalas rendezvényt szervezni.
A visszajelzések által ez újra és újra sikerül is, így garantálhatjuk, hogy a Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája a továbbiakban is megrendezésre kerül!

 

Fejlődésben gazdag és eredményes konferenciát kíván minden kedves résztvevőnek a XII. GSZNHK főszervezői csapata!

Kapcsolatok

Horváth Ádám

+36 70 612 3320
adam.horvath1204##kukac##gmail.com

 

Nagy Mátyás

     +36 20 328 7944     
nagy.matyi.sze##kukac##gmail.com

 
 

GSZNHK

GSZNHK